Att komma igång

Anställningsintervjun har alltid betraktats som en av de svåraste delarna I jobbsökningsprocessen. Dess huvudsakliga syfte är att hitta bästa tänkbara matchning. Både företaget och den sökande vill avgöra om det finns något samförstånd mellan dem.

Det finns två huvudtyper av anställningsintervjuer: den traditionella och den beteendeinriktade intervjun.
Tillbaka

Den traditionella anställningsintervjun

Den traditionella intervjun består av frågor av typen: ”Varför vill du arbeta hos oss?” ”Vilka är dina starka respektive svaga sidor?” Nyckeln till framgång i denna intervjuform ligger ofta i den sökandes förmåga att kommunicera och övertyga intervjuaren om sanningshalten i det han säger. Intervjuaren vill veta om den sökande har de förmågor och kunskaper som krävs för att utföra jobbet; om han har den entusiasm och arbetsetik som arbetsgivaren väntar sig; om han är en lagspelare som passar in i organisationen.
Tillbaka

Den beteendeinriktade intervjun

Tanken med den beteendeinriktade intervjun är att personens tidigare erfarenheter och beteende är det som bäst indikerar hans framtida utveckling. De viktigaste frågorna i denna intervjuform är av typen: ”Beskriv en tidigare erfarenhet av hur du hanterade en situation där du ställdes inför ett oväntat problem.” ”Berätta om en situation där du misslyckades med att uppnå ett mål.” Nyligen utexaminerade högskolestudenter bör lägga tonvikten på studieprojekt eller grupparbeten som kan relateras till ovan nämnda situationer. I dessa situationer kan frivillig- och socialarbete räknas som goda erfarenheter. De sökande bör organisera sina svar i ett fyrdelat utkast:

Beskriv situationen
Tala om vad du har gjort.
Beskriv resultatet
Precisera vad du lärde dig av denna situation.


Förutom olika intervjustilar finns också: Flera sorters intervjuer

Det finns olika sorters anställningsintervjuer med varierande grad av formalitet. Generellt sett innehåller dock alla en konversation som gör det möjligt för arbetsgivaren att lära känna dig. Samtidigt ges du chansen att lära känna honom och hans krav/förväntningar. Intervjun kan visserligen vara påfrestande för dina nerver, men glöm inte att intervjuaren inte heller är mer än en människa som också kan känna sig nervös. Kom in med en vänlig uppsyn; var vänlig och öppen. Det är mycket viktigt att inte glömma bort att andas regelbundet. För att förbättra möjligheterna till en fin utgång av intervjun kan du förbereda dig genom att använda dig av några av intervjutipsen.
Tillbaka

En anställningsintervju öga mot öga.

För att komma såhär långt måste du ha klarat dig igenom den första utgallringen. Urvalsprocessen har i viss utsträckning begränsat antalet sökande och man har funnit dig intressant från företagets sida. Ofta, men inte alltid, är det avdelningschefen eller personalchefen som intervjuar dig. Var beredd på alla sorters frågor, inte minst detaljfrågor om dig själv: ”Varför söker du detta jobb?” ”På vilket sätt tror du dig kunna bidra till vår verksamhet?”
(missing text)Ge ingen frivillig information som intervjuaren inte har bett om.
Tips: Ditt mål är att få dem till att vilja göra dig till en i gänget; därför måste du imponera på dem med hjälp av din personlighet, dina kvalifikationer och dina ambitioner. Klä dig konservativt, var punktlig och pratsam, håll ögonkontakten. Samspela med intervjuaren.
Tillbaka

Kombinerad anställningsintervju och lunch

En intervju i samband med en lunch brukar kännas mer avspänd än på kontoret. Men tappa ingenting av uppmärksamheten. Gör livet lättare genom att inte beställa skräpmat. Beslutet om du ska röka eller dricka alkohol bör grundas på omgivningen och intervjuarens agerande.
Tips: Håll dig till intervjuarens mönster i form av beteende, tonläge och ordning.
Tillbaka

Urvalsintervjun

Ett kort möte med företaget som de använder för att sålla bort okvalificerade och ointresserade kandidater. Urvalsintervjuer förekommer när antalet sökande är mycket stort. I allmänhet ber man dock inte kandidaterna att delta i dem. De som intervjuar är oftast personalplanerare och intervjuerna består oftast av raka enkla frågor som kräver raka och enkla svar.
Tips: Bekräfta för intervjuaren det som framgår av din meritförteckning och var sanningsenlig. Att komma med fakta är viktigare än att etablera ett samspel.
Tillbaka

Telefonintervjun

Ibland, om någon av kandidaterna bor långt ifrån företaget, kan det vara praktiskt omöjligt för honom att delta i intervjun. Vid sådana tillfällen kan intervjun genomföras per telefon. En del företag använder sig av telefonintervjuer för att sålla bort de svagaste kandidaterna på ett tidigt stadium. En telefonintervju får inte betraktas som ett enklare alternativ; den ska genomföras på samma sätt som en standardintervju och samma regler ska följas. Den enda skillnaden är att ditt kroppsspråk inte har någon betydelse vid en telefonintervju.
Låt inte intervjuaren leda konversationen helt och hållet. Försök att få till stånd ett möte ansikte mot ansikte genom att säga någonting i stil med: ”Jag skulle uppskatta om vi kunde träffas personligen så att vi båda får en chans att bilda oss en uppfattning om varandra. Jag är ledig tisdag eftermiddag och onsdag förmiddag. Vilken av de tiderna skulle passa dig bäst?”
Så bör man uppträda: Tala tydligt; besvara intervjuarens frågor så exakt som möjligt; försök att göra framsteg utan att prata för mycket; uppträd kontrollerat och professionellt och med ett leende på läpparna.
Tillbaka

Gruppintervjun

Gruppintervjuer används ofta för att presentera företaget och beskriva det lediga jobbet för en grupp kandidater. Denna intervjutyp sätter inte så stor personlig press på kandidaterna. Syftet är snarare att den enskilde individen ska höja sig över mängden och märkas.
Tips: Ställ frågor och tilltala företagets personal för att etablera en försiktig kontakt efteråt.
Tillbaka

Kommitté- eller panelintervjun

Företag använder sig av denna metod om de anställer personal till avancerade befattningar eller om de helt enkelt känner sig otillräckliga. Under en kommittéintervju frågar olika representanter för företagets personal samtidigt ut kandidaterna. Detta kan vara stressande, men försök att behålla lugnet. Imponera på samtliga intervjuare i stället för att begränsa dig till vad en eller två av dem vill höra.
Tips: Om en av intervjuarna riktar en fråga till dig bör du svara den person som ställer frågan samtidigt som du försöker vara medveten om hur de övriga intervjuarna kommer att tolka det du säger.
Tips: Ta emot alla forsök att göra dig mindre nervös. Intervjuarna försöker kanske testa dina nerver för att se hur du agerar under press. Intervjun kan inledningsvis vara avslappnad med standardfrågor. Efterhand kan taktiken skifta och du kan få provocerande frågor av typen: ”Jaså, du höll inte normal studietakt. Vad får dig i så fall att tro att du skulle klara av tempot i vårt företag?” Du bör vara förberedd på sådana frågor och inte ta dem personligt. Besvara alla frågor lugnt och sansat.
Tillbaka